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Statewide Medicaid Managed Care (SMMC) Program 

 

Preferred Drug List Compliance Frequently Asked Questions 
 
 
❖ Single Preferred Drug List 
 
 

Question:  Are health plans permitted to have a unique and plan specific preferred 
drug list? 

 
Answer:   No.  The Agency requires the health plans to follow the Agency’s preferred 

drug list (PDL). (Attachment II, Exhibit II-A, Section V1.A.a.(16) of the SMMC 
contract) 

 
❖ Continuity of Care 
 
 

Question:    What should the plans do if a new member enrolls in the plan and is 
taking the generic formulation of a prescribed drug, but the brand is 
listed on the Agency’s PDL?   

 

Answer:  The SMMC contract requires the health plans to adhere to the Agency’s PDL, 
therefore the health plans are expected to comply with this requirement during 
the continuity of care timeframe.  In other words, the requirement for the plan to 
follow the Agency’s PDL takes precedence over the continuity of care 
provisions in the contract.  

 
 

❖ Agency Brand Name Preferred List and Supplemental Rebates 
 

 
Question: Why are there so many brand name drugs on the Medicaid PDL when 

generic formulations are generally more cost effective?  
 
Answer:  Section 409.912, F.S., authorizes the Agency to establish a PDL and to 

negotiate supplemental rebates from drug manufacturers.  These state-
negotiated supplemental rebates, along with federal rebates, make some brand 
name drugs more cost-effective than their generic formulations. The list is 
reviewed on a monthly basis for drug removals and/or addition opportunities. 
The review is based on several factors, including but not limited to, financial 
benefit to the State, product availability, and additional manufacturer generic 
formulations available in the market, which generally brings the cost down.   
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Question: Are there any exceptions to following the Agency’s PDL or the Agency’s 
Brand Name Preferred List? 

 

Answer: Yes.  Exceptions may include drug shortages or manufacturer backorders 
where a temporary override would be allowed.  Another exception would be if 
an individual is allergic to an inactive ingredient in the brand name preferred 
drug.  Plans are expected to verify shortages or backorders of the PDL 
products via the drug manufacturers, the United States Food and Drug 
Administration’s website, or the American Society of Health-System 
Pharmacists website prior to granting exceptions to the PDL products.   

 
Documentation of shortages or back orders (e.g., press releases, wholesaler or 
manufacturers invoices), or patient’s documented allergies (e.g., clinical 
documentation or prior authorization submissions) must be made available for 
the Agency’s review upon request. 

 
 

Question: Can the plans negotiate supplemental rebates with the manufacturers on 
the pharmacy and medical benefit? 

 

Answer: No.  The Agency is the sole negotiator of rebates for all prescribed drug 
products paid for under the Florida Medicaid program. (See Attachment II, 
Exhibit II-A, Section XI.C., of the SMMC contract regarding the roles and 
responsibilities for negotiating pharmaceutical rebates.) 

 
❖ Preferred Drugs Not In Stock at the Pharmacies 
 

Question: If the pharmacy does not carry the preferred drug, and there are no drug 
shortages or backorder issues, are there exceptions when the Agency 
would allow the pharmacy to dispense the non-preferred drug? 

 
Answer:  Yes, under the following circustances: 

• The brand formulation cannot be available to the member within one 
day after receipt of the prescription.  

• When the pharmacist believes the recipient must immediately begin 
taking the medication to prevent serious or permanent harm, or not 
getting the medication immediately could result in an emergency room 
visit or hospitalization.  

 
In all of these instances, the plan many reimburse for the generic formulation 
for the initial fill. The brand must be dispensed on any subsequent refills. These 
exceptions must be prior authorized by the plan, and the supporting 
documentation must be available upon Agency request.   

  
Question: Can pharmacy providers use the 3-day emergency override fill option to 

provide a non-preferred drug to enrollees due to not having the brand 
name preferred drug in stock? 

 
Answer:  No.  Section 409.912,(5)(a)1.b., F.S., authorizes pharmacies to dispense a 3-

day supply of a drug in emergency situations.  The 3-day emergency override 
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is not intended to be used to dispense a generic formulation in lieu of a brand 
preferred drug when the pharmacy does not have the preferred drug in stock.  

 
Question: How should plans respond to pharmacy providers that elect not to stock 

the brand preferred products due to cost burden? 
 

Answer: Plans are required to follow the Agency’s PDL, therefore, pharmacy providers 
in their networks must be informed of this requirement.   

 
❖ Substitution of Drugs 
 

Question: Does Section 465.025, F.S., “Substitution of drugs” apply to substitution 
of the Agency’s Brand Name Preferred List products with non-preferred 
generic products? 

 
Answer: No. The statute is designed to require the substitution of a brand name drug 

with a less expensive generic equivalent drug, unless requested otherwise by 
the purchaser. In this case, the “purchaser” is Florida Medicaid.  Additionally, 
this statute directs pharmacists to pass on to the consumer the full amount of 
savings by making a substitution. This does not apply to Florida Medicaid 
recipients as they are not responsible for any costs, copays, or coinsurance. 

 
❖ Third Party Liability Compliance 
 

Question: Can the Agency address PDL compliance when Medicaid is the 
secondary payer? 

 
Answer: Since Medicaid is the secondary payer, the health plan would pay the third 

party liability amount owed based off of the product (whether brand or generic) 
that was paid by the primary payer.  

 
 

 


