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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS: 

PRIVATE DUTY NURSING AND FAMILY HOME HEALTH AIDE SERVICES 

 (Home Health Aide for Medically Fragile Children Program) 

1. Q:  What is the Home Health Aide for Medically Fragile Children Program and 
where can I find more information on this service? 

A: The Home Health Aide for Medically Fragile Children Program was established 
in House Bill 391, which was passed in 2023 by the Florida Legislature and 
codified in Section 400.4765, Florida Statutes (F.S.). The Agency for Health 
Care Administration’s (Agency) Division of Medicaid updated Rule 59G-4.261, 
Florida Administrative Code (F.A.C.), the Private Duty Nursing (PDN) Services 
Coverage Policy to include a new rule title and a new service called “Family 
Home Health Aide Services” to add this Medicaid covered service.  

2. Q: What is the new Family Home Health Aide Service? 

A:  This service allows home health agencies to be reimbursed by Medicaid for 
Family Home Health Aide services provided by an eligible related provider, 
legal guardian or caretaker relative caring for a medically fragile child.   

3. Q:  How does a family participate? 

A:  First, an eligible family member must contact a participating home health 
agency in order to take the required training course. This is an 86-hour course 
that has specific requirements identified in the regulations (see Q&A #10 
below). The family member must complete the required training and be 
employed by a home health agency in order for Florida Medicaid to reimburse 
for Family Home Health Aide services. The terms of this employment is 
negotiated between the family member and the home health agency.  

4. Q:  What family members are eligible to become a Family Home Health Aide 
under the new Medicaid rule? 

A:  A related provider, legal guardian or caretaker relative who is employed by a 
home health agency and has completed the required training can provide 
Family Home Health Aide services to an eligible Medicaid recipient.  

https://www.flsenate.gov/Session/Bill/2023/391/BillText/er/PDF
http://www.leg.state.fl.us/statutes/index.cfm?mode=View%20Statutes&SubMenu=1&App_mode=Display_Statute&Search_String=medically+fragile+children&URL=0400-0499/0400/Sections/0400.4765.html
https://www.flrules.org/gateway/ruleNo.asp?id=59G-4.261


A related provider is an individual who is the aunt, brother, brother-in-law, 
cousin, daughter, daughter-in-law, father, father-in-law, granddaughter, 
grandfather, grandmother, grandson, great-grandfather, great-grandmother, 
half-brother, half-sister, husband, mother, mother-in-law, nephew, niece, 
sister, sister-in-law, son, son-in-law, stepbrother, stepdaughter, stepfather, 
stepmother, stepsister, stepson, uncle, or wife of the recipient.  

 
A caretaker relative, as defined in 42 CFR 435.4, is “a relative of a dependent 
child by blood, adoption, or marriage with whom the child is living, who 
assumes primary responsibility for the child's care (as may, but is not required 
to, be indicated by claiming the child as a tax dependent for Federal income 
tax purposes), and who is one of the following— 
(1) The child's father, mother, grandfather, grandmother, brother, sister, 

stepfather, stepmother, stepbrother, stepsister, uncle, aunt, first cousin, 
nephew, or niece. 

(2) The spouse of such parent or relative, even after the marriage is terminated 
by death or divorce. 

(3) At State option, another relative of the child based on blood (including 
those of half-blood), adoption, or marriage; the domestic partner of the 
parent or other caretaker relative; or an adult with whom the child is living 
and who assumes primary responsibility for the dependent child's care.” 

5. Q:  How much will a parent/caregiver get paid?  

A:  The funds are sent to the home health agency or from the Medicaid health plan 
to the home health agency. The parent/caregiver’s hourly payment is then 
based on the private negotiations between the parent/caregiver and the home 
health agency. 

6. Q:  Could the income earned by parents/caregivers impact Medicaid 
eligibility for their medically fragile child or other members of their family 
receiving Medicaid?  

A:  Yes. Currently, there have been no changes to Medicaid eligibility 
requirements. Therefore, income earned through this program could affect a 
family’s eligibility for the Medicaid program. Please refer to Medicaid Eligibility 
Flyer on the Agency’s website for more information on income and how to 
understand the impact of additional earned income.  

7. Q:  Will the 8-hours per day cap for an eligible Family Home Health Aide 
provider be updated or changed? 

https://ahca.myflorida.com/content/download/25476/file/Medicaid_Eligibility_Home_Health_Flyer_11262024.pdf
https://ahca.myflorida.com/content/download/25476/file/Medicaid_Eligibility_Home_Health_Flyer_11262024.pdf


A:  The utilization cap for up to 8-hours per day of Family Home Health Aide 
services is included in State law in Section 400.4765, F.S. Any changes to this 
requirement would require legislative action.   

8. Q:  Will multiple family members be able to care for the same medically 
fragile child? 

A:  Yes, any family member who meets the requirements to provide services can 
be employed by the home health agency to care for an eligible medically fragile 
child.  

9. Q. Can Family Home Health Aide services be provided at the same time as 
PDN services? 
 
A. No. Both services may be authorized but cannot be provided simultaneously. 

Family home health aide services are intended to be provided in conjunction 
with, but may not duplicate, authorized PDN hours. Additionally, per statute, 
the provision of Family Home Health Aide services is intended to offset 
authorized PDN hours. 

 
10. Q:  Who is in charge of choosing and conducting the required training? 

A:  Section 400.4765, F.S. and Rule 59A-8.0099, F.A.C. provide the specific 
training program requirements for home health aides for medically fragile 
children. The training program was developed by the Agency, in consultation 
with the Board of Nursing. The home health agency oversees developing and 
providing the training for their home health agency based on the rule.   

11. Q:  Why are families required to take training courses that do not apply to 
their medically fragile child(ren)? For example, why are families required to 
be trained on tracheostomy and ventilator practices when this may not 
pertain to their medically fragile child? 
 
A:  Section 400.4765, F.S., requires the training to be a standardized program and 
addresses the most common conditions and tasks associated with a medically 
fragile child.  
 

12. Q:  Will the training for Home Health Aide for Medically Fragile Children 
Program be transferable between each Florida home health agency? Will the 
parent/caregiver be required to take additional training if employed by a 
different home health agency? 

http://www.leg.state.fl.us/statutes/index.cfm?mode=View%20Statutes&SubMenu=1&App_mode=Display_Statute&Search_String=medically+fragile+children&URL=0400-0499/0400/Sections/0400.4765.html
https://www.flrules.org/gateway/ruleNo.asp?id=59A-8.0099


 
A:   The home health agency would determine if they accept the training 
documentation from another agency or require additional training and validation 
prior to employment.  
 

13. Q:  How can I access the Private Duty Nursing and Family Home Health Aide 
Services policy and fee schedules?  
 
A: The Private Duty Nursing and Family Home Health Aide Services policy can be 
found on the Adopted Rules - Service Specific Policies webpage. The Private Duty 
Nursing and Family Home Health Aide Services fee schedules can be found on 
the Provider Reimbursement Schedules and Billing Codes webpage. 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS: 

PRIVATE DUTY NURSING  

 (Enrollment Option for Home Health Agencies Providing PDN) 

14. Q:  How does the new enrollment option for Home Health Agencies providing 
only private duty nursing services work?  

A: Home Health Agencies who wish to provide only PDN services may enroll as 
Provider Type 65 (Home Health Services) with Specialty Type 221 (Private Duty 
Nursing). Home Health Agencies enrolling as a Specialty Type 221 will not have to 
meet the requirements of Medicare certification or its accreditation equivalents.  

To enroll as a Provider Type 65 with Specialty Type 221, the Home Health Agency 
must either: 

1.  Hold an active Home Health Agency license to provide skilled care services, 
including nursing care at minimum, issued by the Florida Agency for Health 
Care Administration, OR 

2.  Obtain a new license as a Home Health Agency to provide skilled care 
services. Per Section 400.471(2)(g), F.S., the provider must obtain the initial 
licensure survey from an approved accrediting organization as defined in 
Rule 59A-8.002(1), F.A.C.   

Providers enrolling as a Specialty Type 221 must also meet the requirements for 
all provider types as listed in Rule 59G-1.060, F.A.C., Provider Enrollment Policy, 
Section 9.2. Appendix B: General Document Requirements, and any other 
Medicaid enrollment requirements, as applicable. 

https://ahca.myflorida.com/content/download/7036/file/59G-4.261%20Private%20Duty%20Nursing%20Services%20Coverage%20Policy_FINAL.pdf
https://ahca.myflorida.com/content/download/25139/file/Family%20Home%20Health%20Aide%20Fee%20Schedule%20October%201%202024.pdf
http://www.leg.state.fl.us/Statutes/index.cfm?App_mode=Display_Statute&Search_String=&URL=0400-0499/0400/Sections/0400.471.html
https://www.flrules.org/gateway/ruleNo.asp?id=59A-8.002
https://www.flrules.org/gateway/ruleNo.asp?id=59G-1.060


Home Health Agencies enrolled as Specialty Type 221 are only able to bill for 
authorized services included on the Private Duty Nursing Fee Schedule. 
Providers enrolled as Specialty Type 221 are not able to bill from either the Home 
Health Visit Services or Personal Care Services fee schedules. To bill for Home 
Health Visit Services or Personal Care Services as defined in agency policy, the 
provider must enroll with Florida Medicaid in accordance with Rule 59G-1.060, 
F.A.C., Provider Enrollment Policy.  

Home Health Agencies enrolled as Specialty Type 221 are still subject to 
unannounced surveys conducted by the Agency to evaluate compliance with 
applicable state regulations for Home Health Agencies. This applies to 
accredited and non-accredited Home Health Agencies. 

15. Q:  How does the enrollment for agencies providing Attendant Care or 
Private Duty Nursing under iBudget Waiver services work?  

A: The SMMC-LTC program has an attendant care/skilled nursing service available 
to eligible recipients enrolled in the SMMC-LTC Waiver. The Development 
Disabilities Individual Budgeting (iBudget) Waiver allows for private duty nursing 
services to be provided to individuals 21 and older enrolled in the iBudget Waiver. 
In accordance with Rule 59G-1.060, F.A.C., Provider Enrollment Policy, for 
attendant care through the SMMC-LTC program, providers must enroll with 
Florida Medicaid as a provider type  67 with a specialty type of 095 (Statewide 
Medicaid Managed Care Waiver Services). Medicare certification is not a 
requirement of enrolling with Medicaid as a PT 67/ Specialty 095 code. For private 
duty nursing provided through the iBudget Waiver, providers must enroll as a 
provider type 67 with a specialty type of 096 (Developmental Disability – iBudget). 
Providers interested in enrolling as an iBudget Waiver provider must request to 
enroll with the Agency for Persons with Disabilities.   

 

https://ahca.myflorida.com/content/download/5952/file/59G-4.192_LTC_Program_Policy.pdf
https://ahca.myflorida.com/content/download/5933/file/59G-13.070_DD_iBudget_Waiver_Services_2023rev.pdf
https://ahca.myflorida.com/content/download/5933/file/59G-13.070_DD_iBudget_Waiver_Services_2023rev.pdf
https://www.flrules.org/gateway/ruleNo.asp?id=59G-1.060
https://apd.myflorida.com/

